dimarts, 26 d’octubre del 2010

Porca Misèria



"Una sèrie on drama i comèdia són les dues cares de la mateixa moneda. Perquè la vida és com un porc, se n'aprofita tot!"

Per la nostra classe de català hem estat veient la sèrie Porca Misèria des de la seva primera temporada. Mirem un capítol cada setmana i després en discutim la trama, els personatges i la llengua a classe. Crec que aquesta sèrie té molta utilitat per endinsar-se en l'àmbit cultural català i millorar les nostres destreses auditives, a través d'una activitat divertida com és veure un programa de televisió. La sèrie està molt ben feta i, com veurem, el seu director, guionista i actor principal, en Joel Joan, és un personatge molt important dins la vida pública catalana.

Porca misèria és una sèrie on el drama i la comèdia es combinen per reflectir el que succeeix en la vida real. La sèrie tracta dels encerts i desencerts (les misèries) d'un grup de personatges d'uns trenta anys que viuen a Barcelona. Hi ha una mica de tot: amor i desamor, infidelitat, fracassos i triomfs laborals, i problemes quotidians que li recorden a l'espectador els aspectes interessants de la vida al món real, els mateixos que de vegades oblidem a causa de la nostra rutina acadèmica aquí a la universitat. La identificació amb els personatges es fa fàcil en la mesura en què s'hagin viscut, o s'estiguin vivint coses similars.

La sèrie es va transmetre originalment entre el 2003 i el 2007, i va completar quatre temporades. Tots els seus episodis estan disponibles a la pàgina de TV3, i molts d'ells tenen subtítols que són molt útils per a nosaltres, uns estudiants de català (encara aprenent), que no sempre entenem la conversa natural dels barcelonins.

Des de que vaig començar a veure la sèrie em vaig quedar fascinat amb els personatges. Em sembla que Porca Misèria és tan interessant per als espectadors precisament perquè els personatges estan molt ben construïts i ben actuats. El protagonista principal és en Pere Brunet, interpretat per en Joel Joan, de qui parlaré en detall més endavant. El Pere, igual que el Joel, és un guionista; treballa per a la Fina Cardona, una suposada estrella de la televisió catalana. Treballa dur i és bo en el que fa perquè té una gran imaginació, encara que és una mica neuròtic i insegur. Té un sentit de l'humor molt particular i és una persona de gran sensibilitat i seny. La sèrie està tan ben feta que a la seva pàgina web hi ha un enllaç a la pàgina de la suposada productora de televisió de la Cardona, on vaig trobar aquest currículum professional del Pere:
http://www.cardonaproduccions.cat/equip_pere.htm

El Pere és, sense dubte, el meu personatge favorit, perquè m'identifico una mica amb ell.

La co-protagonista de Porca Misèria és la Laia Font, interpretada per l'actriu Anna Sahun. La Laia és biòlega i es dedica a la investigació. És el complement perfecte del Pere: és optimista, positiva, però té molt poques habilitats socials i menys paciència. Té un caràcter fort i moltes vegades actua i diu coses sense pensar abans.

El Pere també té un germà, en Roger Brunet, interpretat per l'actor Roger Coma. En Roger és executiu d'una empresa de begudes i té una personalitat molt diferent al Pere. És molt organitzat i ambiciós i li preocupa molt tenir control de les situacions. Però, té un costat sensible i és una persona amb certes inseguretats que el fan vulnerable a cometre errors.

La xicota d'en Roger es diu Sònia Bofill, un personatge que és interpretat per l'actriu Olalla Montero. Sabem que la Sònia treballa en una galeria d'art i és molt sofisticada, tot i que encara no l' hem vist molt en la sèrie. Està molt enamorada del Roger i per això ella pateix de tant en tant. Per exemple, l'aparició als primers episodis de la Nàtalia, la noia de la qual en Roger s'enamora irracionalment dies abans del seu matrimoni amb la Sònia, els porta a acabar la seva relaciò. Crec que la seguretat i la confiança que la Sònia projecta al seu treball es converteix en inquietud a casa. El seu marit, en Roger, li comporta una gran inseguretat ja que està confús sobre la relació que, per raons laborals, ha de mantenir amb la Natàlia.

El personatge de la Natàlia Borràs és interpretat per l'actriu Mercè Martínez. Ella és l'element que desequilibra la simetria de la sèrie i, per això mateix, molts dels conflictes de la primera temporada es desenvolupen al seu voltant. La Natalia és traductora i intèrpret. Domina molts idiomes i podria ser una persona amb èxit si no estigués una mica insegura de si mateixa a causa del seu pes. També, com el Pere, té un sentit de l'humor molt interessant.

Per últim, dins els personatges principals, hi ha l'Àlex Fernàndez, interpretat per Julio Manrique. L'Àlex és una persona que es dedica a gaudir la vida. Per això, no té feina fixa i viu en un veler. L'Àlex és una mica faldiller i va ser xicot, en el passat, de la Natàlia i la Laia. Sempre està demanant diners als seus amics i la seva vida és molt desorganitzada. No obstant, sembla que és el personatge més feliç de tota la sèrie.

Respecte els personatges secundaris, els dos més importants són la Cardona i la Misèria (la porqueta). En la meva opinió, un sembla la representació de l'altre, i tots dos encarnen el costat fosc de la vida, que a vegades pot ser miserable perquè hi ha caps com la Cardona o perquè la sort ens menysprea com es menysprea el porc. Les dues són misèries.

La Fina Cardona és interpretada per Mercè Sampietro. És una famosa comunicadora que presenta el programa d'humor més vist de Catalunya. El públic la considera una deessa perquè no sap com és la seva veritable personalitat. La Cardona és una malalta obsessiva i insuportable. La seva major obsessió és la seva imatge personal, i encara que ja és gran, pretén ser una persona jove i dinàmica. Aquí és el seu currículum, segons apareix a la pàgina web de Cardona Produccions: http://www.cardonaproduccions.cat/equip.htm

Finalment hi ha la Misèria, una porqueta d'experimentació que, per culpa d'un error de la Laia, havia de ser sacrificada. Per evitar la seva mort, la Laia va decidir adoptar-la com a mascota i ella i el Pere la van batejar "Misèria." És l'emblema del programa.

Hi ha més personatges, però encara no han aparegut en els capítols que hem seguit a classe. Pot servir de material de classe, pràctica de català o només diversió. Per exemple, als episodis que hem vist m'ha semblat molt atractiva i interessant la música amb què s' acompanyen certs moments determinants per als personatges. Aquest és un material que pot ser molt adient per utilitzar a classe i que als estudiants sempre ens agrada. La música, en el seu moment, va tenir molt bona acollida entre l'audiència, i hi ha fins i tot un disc on es recopilen cançons d'artistes catalans com Marc Parrot, Sanjosex, Feliu Ventura, Adrià Puntí i Albert Pla. El següent vídeo proveeix molta més informació al respecte:



Per acabar, vull parlar una mica sobre el Joel Joan perquè considero que el seu treball multifacètic fora de la televisió representa un aspecte molt important de la vida catalana. El Joel va mostrar interès per l'actuació des de molt jove, per això va estudiar Art Dramàtic a la prestigiosa escola Institut del Teatre de Barcelona. La seva carrera artística va començar al teatre, en produccions dirigides per en Calixto Bieito.

Des de llavors, el Joel ha participat en moltíssimes obres de teatre i l'any 1994 va fundar la companyia teatral Kràmpack. L'èxit que va tenir amb aquesta iniciativa, li va donar la possibilitat de crear la sèrie de televisió Plats bruts ,que es va estrenar a TV3 l'any 1999 i va gaudir d'un gran èxit d'audiència.

El Joel ja havia tingut oportunitat anteriorment de treballar en televisió, en sèries com Poblenou, el primer "culebrot" de TV3, l'any 1994. Aquesta àmplia experiència en televisió li va servir per crear i produir l'any 2003 la sèrie Porca misèria, a la qual, com sabem, feia de director, guionista i actor.

Però la seva carrera en els mitjans audiovisuals no acaba aquí. El seu èxit al teatre li va permetre adaptar la seva experiència al cinema, on va participar en l'adaptació de la seva obra Kràmpack al cinema, i va treballar en pel·lícules com El corazón del guerrero o Excuses!.

L'altra faceta important del Joel és la seva feina com a activista en les reclamacions d'autodeterminació per a Catalunya. Actualment, per exemple, és promotor de la plataforma Sobirania i Progrés, un moviment a favor de la independència. Aquesta és una breu entrevista durant la manifestació a Barcelona per la Diada de l'11 de setembre del 2008, a la qual parla sobre algunes de les seves posicions polítiques:


Finalment, el Joel també és el president de l 'Acadèmia del Cinema Català des de la seva fundació el 2008. El seu treball consisteix en la promoció del cinema català. Recentment, per exemple, els empresaris de la indústria cinematogràfica han rebutjat el projecte de llei tal com està plantejat ara. Ells consideren que una paritat entre el castellà i el català a les sales de cinema els portarà a la ruïna. El Joel Joan s'ha manifestat sobre això afirmant que s'ha de buscar una cultura social més d'acord amb el present, en la qual hi hagi contacte permanent amb pel lícules en altres llengües, de les quals el català en forma part fonamental. També es posiciona clarament a favor del no doblatge dels films estrangers. En aquesta entrevista a Catalunya Ràdio en Joel desenvolupa la seva opinió al respecte.


Vull acabar dient que l'experiència de veure una sèrie de televisió com Porca Misèria no només ha estat útil, com deia abans, per millorar les nostres habilitats amb la llengua i endinsar-nos a la cultura catalana. La curiositat per conèixer qui són els actors ens ha permès, alhora, aprendre també sobre alguns aspectes de l'activisme independentista català i de la funció que tenen institucions com el cinema per crear un sentit més fort de nació.

2 comentaris:

  1. Gran anàlisi de la sèrie. Molt bo! Us recomano però l'altra sèrie que també citeu a l'article i que al meu parer és encara millor: 'Plats Bruts'. Immillorable!

    No sabia que a Columbia University ensenyessin català -- estic molt content perquè la meva llengua estigui en una de les millors universitats del món.

    ResponElimina
  2. Jo no estic d'acord amb el Gustau: Porca misèria és molt millor que Plats bruts! És un producte més madur, més treballat, menys grosser, menys espontani, etc.

    Per un altre costat, té raó en una cosa: l'anàlisi de la sèrie és molt ben feta. Felicitacions!

    ResponElimina