dilluns, 4 de març del 2013

Gaudí a Nova York: Una Fantasia Arquitectònica



El disseny misteriós que Antoni Gaudí va fer el 1908 per a un hotel a Nova York suposa una font de fantasia per als aficionats de Gaudí no només aquí a Nova York, sinó a tot arreu.

Gaudí va dissenyar un hotel futurista que havia de ser construït a la part baixa de Manhattan i, amb una estrella a dalt de tot, el gratacel hagués estat el més alt del món. Tot i que l’estudi i els documents de Gaudí van quedar destruïts en un incendi el 1936, es van recuperar set petits dibuixos de l’hotel americà.


El 2003, un grup d'artistes i arquitectes va voler revifar el disseny per omplir el gran forat del "Ground Zero," l'espai resultat de la caiguda de les torres bessones durant els atemptats de l'onze de setembre. Marc Mascort i Boix i Paul Laffoley són dos dels artistes que van col·laborar per tirar endavant la proposta del projecte. Laffoley, un arquitecte i artista de Boston, va advocar per a la construcció de la visió gaudiniana. Laffoley, que va descobrir el projecte americà de Gaudí quan estudiava a la universitat de Brown (EUA) als anys 50, va declarar en un article al New York Times que, de la mateixa manera que la Sagrada Família és el símbol de Barcelona, l'hotel gratacel seria el símbol de Nova York.

Finalment, el projecte per portar a terme el pla de Gaudí a Nova York no va ser gaire popular. Tanmateix, jo no sóc escèptica sobre l'èxit d'un gratacel d'estil gaudinià a "l'skyline" de Nova York. Imagino que l'existència d'aquesta estructura canviaria la ciutat d'una manera extraordinària. Seria la joia de la ciutat, i tot i que van decidir construir l'edifici de l'Empire State, vint-i-un metres més alt que el pla de Gaudí, imagino que si existís l'hotel, els arquitectes respectarien la bellesa de l'edifici de Gaudí com a símbol del paisatge urbà i no construirien cap edifici més alt. El dibuix a sota representa la meva visió de la realització del disseny. És el somni d'una Nova York que irradia l'energia positiva del món i que acull les ambicions de tots.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada