diumenge, 7 de novembre del 2010

Mor Joan Solà; mai la llengua catalana

El 27 d'octubre va morir el gran lingüista i filòleg català, Joan Solà. Era un patriotia complet i un savi de la llengua que va ajudar a la defensa de la llengua catalana i a la normalització lingüística de la societat. La seva biliografia és immensa – més de 40 obres – i també va guanyar molts premis prestigiosos, incloent el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2009. Va ensenyar a la Universitat de Barcelona durant 45 anys i també va ser el vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans. “Es podria dir que després de Pompeu Fabra, de Coromines, doncs bé, [teníem en] Joan Solà. És un home que ha tocat tots els aspectes, diguem, que tenen a veure a la llengua catalana,” diu en Sebastià Bonet, Professor de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona.

JoanSola.jpg

Però més enllà del seu currículum, era una gran figura apassionada per la importància que el català per qualsevol sector de la societat. Tot i la seva excel.lència acadèmica, tenia el poder de comunicar de manera directa i amb senzillesa, especialment al poble. Es preocupava per l'actualitat de la llengua a nivell de carrer i com es veu afectada per la política. Demanava ajuda als polítics per prendre mesures, no només per a la promoció del català, sinó també per a l’autoestima del poble. En un discurs al Parlament de Catalunya el juliol del 2009, va dir “la llengua catalana no está bé de salut, ni de salut política, ni de salut social, ni de salut filològica.” Durant una entrevista el juny del mateix any, el video de la qual teniu aquí, va afirmar “la persona, la llengua, i el país han de ser independents del partit. I s’han de defensar com els drets fonamentals de la persona i la humanitat.”

Com a estudiant de català, em sap molt de greu la pèrdua d’una figura tan important per a la llengua, que ha ajudat el nostre català de maneres que mai podrem imaginar. Sense ell, no tindríem el català que tenim ni, probablement, una classe de català als Estats Units com la nostra, milers de quilòmetres dels Països Catalans. Com que més de 10 milions de persones parlen la llengua, les contribucions d'en Joan Solà i la seva presència estaran vives per sempre i esperem que els seus propòsits continuin progressant al futur.

“Estic completament convençut de dues coses: primera, que si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, de què ens serveix?, no té futur; i segona, del lligam inextricable entre poble, individiu i llengua: una llengua no pot ser digna i mantenir-se si qui la parla no viu amb dignitat i confiança i si el poble que la té com a patrimoni no és lliure sinó que viu subjugat, com nosaltres, durant segles a un Estat que sempre ens ha sigut hostil. No són poca cosa, doncs, els guanys. L’esforç ha valgut la pena”

- a l’últim article setmanal de Joan Solà al diari AVUI (21 d’octubre)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada